onsdag 11 augusti 2010

Hundarna, jag och våra härliga "husdjur"

Nu ska det ske - efter många års funderande - bloggstarten ! Varför en blogg överhuvudtaget? Jag finns ju på FB och är  inte märkvärdigare än andra - fast....kanske inte alldeles vanlig i alla fall.
Onna som 2 månader 

En presentation vore väl på plats:
Jag :Nanne- kvinna- född 49 -frånskild och obunden sedan 1982--morsa till fem vuxna barn och mor/farmor till "ett ökande antal barnbarn"..OCH - som av rubrik/titel och annat framgått : MATTE ! ( Om hundarna skulle beskriva mig, skulle det väl vara : virrpanna av stora mått, ändå ganska konsekvent och rätt så rättvis - åtminstone vad hundlivet beträffar...)

Hundarna: Onna Artemis, en 4 årig cockerdam, ljust blue roan och en perfekt hund för en icke-perfekt människa.
Och - vårt tillskott i familjen sedan mars 2009 - cockerkillen Cocke, en 7-årig kärleksfull mörkpälsad blue roan. Tidigare har jag aldrig velat ha en hanhund,
men jag blev helfrälst då han kom in i vårt liv. Inte heller ville jag ha "karlfolk"
här, men Cocke är ett undantag, för något så ömsinnat och gosigt kan bara inte finnas UTOM just i denna hundgestalt. Han väntar sig inget och ...ger allt och- får allt.

Vågar påstå att jag är MYCKET ekologiskt sinnad, trots att "vi" har bil och använder den - för vi bor ändå i glesbygden och behöver den...( VI -hundarna och jag .. )

Utan att på något sätt glorifiera min miljömedvetenhet eller/och livsstil  MÅSTE jag  få berätta hur man KAN leva...Hoppa av i detta tidiga skede - du som inte orkar med hjärntvätt ;)  Det jag berättar är INTE MENAT som sådan, trots att det kan låta så...Det är bara en skildring av  vårt liv - det är ju om det denna blogg skall handla .Miljön är en viktig del av det hela, men inte allt...Och det BLIR mycket annat, bara jag blir varm i kläderna. LOVAR !!!!

Utöver huset-hundarna-utomhusdjuren  brinner jag för bl.a  trädgårdsskötsel och ekologisk odling, som i år har lidit av både torka och skadedjur.
Onna har gjort vad hon kunnat -hon hjälper mig dagligen med att leta larver på rosorna och äter dessa rosmarodörer  med största förtjusning. Måste faktiskt hålla efter denna larvdiet, för det kan ju inte vara så hälsosamt..
Cocke bevattnar det han klarar av - och därför är våra matnyttiga växter inom nätstängsel...

Då Onna och jag flyttade till orten, lade jag upp annonser om metallnät för ingärdning av tomten och mångas ögonbryn åkte nog upp då jag deklarerade att "hunden skall ha lika stor del av tomten som jag - INGA hundburar för oss !!! " Jag kan förstå att det är bekvämt att ha koll på djur och därför "fängsla" dem, men det hör inte till min filosofi, åtminstone vad mina hundar beträffar.
Det har visserligen inneburit att jag fått se efter deras framfart lite noggrannnare för att de inte skall skada - eller skadas...

Tomten är 3700m2 stor och hade varit oskött i ca 10 år. Manshöga tistlar vajade mellan lika högt gräs då vi i september 2008 kom på visning.
JUST då hände så mycket annat i familjens liv att jag bara ville ha ett eget hem och fort - och JUST detta enkla hus kändes som det enda rätta. Jag hade letat i så många år och sett så många skräckexempel på över-renoverade hus att det bara sade PANG genast.

Här finns förutom bostadshuset en ladugårdslänga med "vagnslider", vedbod,servicehall och snickerboda. Den sistnämnda i de lokaliteter där kossorna fordomdags stod och idisslade.
Ett garage står tre meter ifrån detta annex och en separat bastu finns i tomtens absoluta utkant.
Enormt höga hallonsnår -lite förvildade odlade hallon - vinbärsbuskar, plommonträd, krikonträd, äppelträd
är bonusväxter bland ogräset....
Också en uppsjö av gamla perenner kommer upp efter hand som det blir rensat och röjt. Något som tar TID - eftersom man måste gå  ytterst varsamt till väga för att inte riva upp fel växter.
Här fanns/ finns för att nämna några : blåvita stormhattar, dagliljor av den vanligaste orange varianten, krolliljor i vinrött och orange, såpört (saponaria) i skirt rosa, gullris, toppklocka, liljekonvaljer + lite blåbär och lingon.
Stora ekar bjuder skugga, liksom 2 hästkastanjer och en stor thuja.

Dessa har - naturligtvis - utökats med lite eget och lite köpt och steget till fullbordan är långt.
En trädgård blir väl aldrig färdig och det är bra. Inte heller huset kommer att stå klart förrän ....Ja, jag har förbundit mig att leva till 84 - så jag hinner få lånet betalt. Sen får "man " se....

För att återknyta till rubriken, finns det förutom all önskad och oönskad växtlighet en mängd "utomhusdjur"
- i form av en hel del småfåglar, åtminstone tre stationära snokar, ett par huggormar, en massa ödlor, spindlar, fjärilar, kastanjeborrar - och åtminstone tre alldeles fantastiska paddor.Den minsta hoppade igår i växthuset - en lite söt sak på kanske 35 mm.

Den största höll det faktiskt på att gå galet för i går kväll, då jag från trappan kollade in något vitt som låg vid grinden. Detta visade sig vara en näsduk, som gott kunde ha legat där till morgonen, men...
Plötsligt steg jag på något som gnisslade till under stöveln och jag höll på att få fnatt  innan jag kunde konstatera att "stor-Paddy"  hade klarat min icke-alls-så-ringa vikt utan att ta skada. Hon hoppade obehindrat vidare och då jag plockade upp henne såg jag att allt var på plats.
Man skall tydligen inte försöka vara ordentlig, åtminstone inte nattetid och utan belysning...

ORDENTLIG och SYSTEMATISK  är inte något som kan förknippas med mig, men därom senare. Detta var egentligen bara en kort introduktion - en inledning till det som kallas VÅRT LIV...

Välkommen med - om du har lust !

P.S Onna brukar reagera för paddorna genom att stanna och "peka" ut dem med nosen, men nu var hon väl mer intresserad för vad jag stoppat i fickan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar